Staňte sa partnerom

Hostia ITAPA OPEN TALK

/ Prednáška
Ivan Mikloš: "Ak nebudeme schopní prejsť k ekonomike ťahanej inováciami, tak na dlho uviazneme v pasci stredných príjmov. Zatiaľ to vôbec nevyzerá dobre."
 
  • Mali sme niekedy ako krajina cieľ? Dosiahli sme tento cieľ? Cítili sme niekedy, že naše moderné dejiny majú hlbší zmysel? 
  • Máme cieľ alebo víziu teraz? Bola naša posledná vízia vstup do EÚ a ekonomická reforma? Alebo predsa len niekam  postupujeme? 
  • Sú krajiny podobné Slovensku, ako napríklad Fínsko, či Estónsko, alebo aj Izrael. Kedysi malé a chudobné krajiny na periférii, ktoré sú dnes lídrami vo svete inovácií. Prečo sa im to podarilo? Čo spája podobné prípady? Čo delí tieto krajiny od tých čo zaostávajú? 
  • Čo Slovensko spomaľuje? Aké sú naopak naše komparatívne výhody? Aké sú hlavné prekážky a aké príležitosti v tom stať sa inovatívnym národom?
Moderuje: Michal Havran 
Keynote: Robert Bob Lesko, investor US 

Diskutujú:
Ingrid Brocková, štátna tajomníčka MZV SR
Juraj Bárdy, futurista 
Miroslav Gašpárek, Sensible Biotechnologies 
Ivan Mikloš, MESA 10 
Adrian Vyčítal, Slovak Global Network 

VIDEOZÁZNAM
 

Juraj Bárdy

Futuristiq
Juraj Bárdy expert na digitálne inovácie vo verejnej správe Kariéra Príprava novej Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy za oblasť Riadenie údajov a Big data SK (2015-2016) Príprava strategického dokumentu pre oblasť rastu digitálnych služieb a oblasť infraštruktúry prístupovej siete novej generácie 2014 – 2020, ktorý určil postup Slovenska v rozvoji eGovernmentu a bol základom pre Operačný program Integrovaná infraštruktúra (2013-2014) Návrh riešenia a dohľad nad implementáciou národného eHealth riešenia v Kosove (2011-2015) Vzdelanie Master of Science, Žilinská univerzita v Žiline, Informačné a riadiace systémy, Aplikovaná informatika (2006)  
Zobraziť viac informácií o spíkrovi

Ivan Mikloš

bývalý podpredseda vlády a minister financií SR
Ivan Mikloš bol podpredsedom vlády a ministrom financií Slovenskej republiky v rokoch 2002-2006 a 2010-2012. V prvej vláde Mikuláša Dzurindu, počas rokov 1998-2002, zastával post podpredsedu vlády pre ekonomiku. V roku 1991 sa stal ministrom privatizácie (1991-1992). Následne v roku 1992 spoluzaložil a do roku 1998 viedol ekonomický think tank MESA10. V období rokov 2006-2010 a 2012-2016 bol poslancom Národnej rady Slovenskej republiky. V roku 2014 bol opätovne zvolený do funkcie prezidenta think tanku MESA10 a stal sa členom zboru medzinárodných poradcov Národnej reformnej rady Ukrajiny a platformy VoxUkraine. Počas rokov 2015-2016 zastával pozíciu hlavného poradcu ukrajinskej ministerky financií a bol zároveň poradcom ukrajinského mi…
Zobraziť viac informácií o spíkrovi

Ingrid Brocková

diplomatka
Ingrid Brocková je v súčasnosti (od apríla 2020) štátnou tajomníčkou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ SR) SR. Predtým bola veľvyslankyňou a stálou predstaviteľkou SR pri OECD (2011-2015, 2018-2020). Medzitým bola generálnou riaditeľkou Sekcie hospodárskej spolupráce na MZVEZ SR), v rokoch 2001 až 2008 country manažérkou Svetovej banky na Slovensku. Na MZVEZ SR nastúpila v roku 1993, špecializuje sa najmä na ekonomickú diplomaciu a agendu rozvojovej spolupráce. Pani Brocková sa narodila v roku 1963. Je držiteľkou doktorátu z ekonómie (Ph.D.) zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (1991). V roku 1999 získala titul Masters in International Public Policy (M.I.P.P.) na Paul H. Nitze School of Advance…
Zobraziť viac informácií o spíkrovi

Adrian Vyčítal

Slovak Global Network
Adrian Vyčítal je úspešný podnikateľ s viac ako 20-ročnými skúsenosťami v oblasti rozvoja a financovania projektov obnoviteľných zdrojov, energetiky a infraštruktúry. Je spoluzakladateľom a partnerom investičnej spoločnosti IPM Group. Adrian sa aktívne podieľa na tvorbe a podpore výskumného a inovatívneho ekosystému na Slovensku, ale aj v celom regióne strednej a východnej Európy. Je členom predstavenstva spoločnosti Tachyum. Podieľal sa na vzniku a rozvoji spoločností ako InoBat, InoCloud, IPM Chirana a ďalších technologických firiem. V minulosti spoluzakladal spoločnosť SynCo Group. Zároveň pôsobil v exekutíve poradenskej spoločnosti IMPAC so sídlom v USA. Okrem súkromného sektora sa Adrian aktívne angažuje v rámci viacerých neziskovýc…
Zobraziť viac informácií o spíkrovi

Miroslav Gašpárek

Sensible Biotechnologies
Miroslav Gašpárek je CEO a spoluzakladateľom startupu Sensible Biotechnologies. Sensible Bio získalo investície od najlepšieho startupového akcelerátora na svete, Y Combinator, od iných špičkových investorov zo Silicon Valley a z Európy, a spolupracuje s najlepšími svetovými odborníkmi z oblasti biotech priemyslu. Je tiež študentom inžinierstva a syntetickej biológie na Univerzite v Oxforde a výskumníkom v oblasti biologickej bezpečnosti na Stanforde. Pracoval so špičkovým early-stage biotech fondom zo Silicon Valley, Civilization Ventures, švajčiarskou biotechnologickou investičnou firmou Nodes Advisors a spolupracuje s ďalšími globálnymi biotechnologickými investičnými skupinami. Okrem toho je poradcom Ministerstva zdravotníctva Sloven…
Zobraziť viac informácií o spíkrovi
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies