Registrácia Staňte sa partnerom

Nutričné inovácie - Formulácie receptúr pre zvládanie alergií a diétnych obmedzení

Ladislav Jílek - , Pure Food Norway ·

Prezentácia sa zaoberá princípmi a postupmi formulácie receptúr pre špeciálnu výživu z pohľadu firmy Pure Food Norway. Prezentácia uvádza skúsenosti získané v minulých rokoch pri etablovaní sa na nórskom trhu a v rámci projektu "Safe Food."

Bezlepkové pečivo už dávno nie je len „bez niečoho“. Purefood Norway ho stavia na výživových zásadách, spolupráci s odborníkmi a surovinách, ktoré prinášajú chuť aj funkčnosť. Výsledkom sú receptúry s nižším obsahom soli, vysokým podielom vlákniny a inteligentným využitím semien či klíčkov.

Spolupráca, ktorá mení receptúry

Spoločnosť Purefood Norway vyvíja bezlepkové potraviny v úzkej spolupráci s profesijnými organizáciami a akademickou sférou. V praxi ide napríklad o asociácie celiatikov, Swedish Food Agency, Výskumný ústav potravinársky v Prahe či spoluprácu s profesorkou Marit Coker z Bjørn University College. Z týchto partnerstiev vzišli zásady, podľa ktorých produkty nie sú len bez lepku, ale zohľadňujú aj nízky obsah FODMAP a vyhýbanie sa ďalším bežným alergénom. Cieľom je, aby bezlepkové potraviny prinášali plnohodnotnú výživovú hodnotu a neboli iba „odľahčenou“ verziou klasiky.

Čítať viac

Ladislav Jílek

Pure Food Norway
V roku 2007 absolvoval doktorandské štúdium na Českej poľnohospodárskej univerzite v Prahe. V roku 2014 spoluzakladal nórsku firmu Pure Food Norway AS, kde bol popri manažérskej úlohe zodpovedný aj za vývoj a výskum nových produktov. Firma sa zaoberá najmä výrobou a predajom bezlepkových produktov. Niektoré z jeho receptúr uvedených na trh firmo…
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným