Nutričné inovácie - Formulácie receptúr pre zvládanie alergií a diétnych obmedzení
Prezentácia sa zaoberá princípmi a postupmi formulácie receptúr pre špeciálnu výživu z pohľadu firmy Pure Food Norway. Prezentácia uvádza skúsenosti získané v minulých rokoch pri etablovaní sa na nórskom trhu a v rámci projektu "Safe Food."
Bezlepkové pečivo už dávno nie je len „bez niečoho“. Purefood Norway ho stavia na výživových zásadách, spolupráci s odborníkmi a surovinách, ktoré prinášajú chuť aj funkčnosť. Výsledkom sú receptúry s nižším obsahom soli, vysokým podielom vlákniny a inteligentným využitím semien či klíčkov. Spoločnosť Purefood Norway vyvíja bezlepkové potraviny v úzkej spolupráci s profesijnými organizáciami a akademickou sférou. V praxi ide napríklad o asociácie celiatikov, Swedish Food Agency, Výskumný ústav potravinársky v Prahe či spoluprácu s profesorkou Marit Coker z Bjørn University College. Z týchto partnerstiev vzišli zásady, podľa ktorých produkty nie sú len bez lepku, ale zohľadňujú aj nízky obsah FODMAP a vyhýbanie sa ďalším bežným alergénom. Cieľom je, aby bezlepkové potraviny prinášali plnohodnotnú výživovú hodnotu a neboli iba „odľahčenou“ verziou klasiky.Spolupráca, ktorá mení receptúry