Staňte sa partnerom

Vojtech Bálint

DXC Technology, Solution Architect
Pracuje pre spoločnosť DXC Technology na pozícii solution architect, má za sebou prax aj ako vývojár či analytik. Chce prepájať biznis, aplikačný a technologický pohľad s dôrazom na hodnotu, ktorú to prináša zákazníkovi. Už viac ako desať rokov sa venuje agilným metódam vývoja, aj v prostredí eGovernmentu. Rád prijíma nové výzvy a spolu so svojím tímom sa snaží motivovať okolie, aby sme spoločne vytvorili dobré riešenie.
  • Môžeme mať do vianoc OP v mobile?   |   Jesenná ITAPA 2023
    Kam sme sa za posledného pol roka posunuli v digitálnych dokladoch? Okolité krajiny ich majú alebo spúšťajú, ako ďaleko sme na Slovensku? Povieme si aj o nových pripravených možnostiach podpisovania pomocou eID 2.0. A samozrejme sa pozrieme, kam smeruje vývoj do budúcna.
  • Nove eID a Slovensko v mobile   |   Jarná ITAPA 2023
    Používanie informačných technológií bezkontaktným spôsobom sa čoraz viac dostáva do popredia, pričom je umocnené aj čoraz väčšou mierou využívania mobilných zariadení s NFC. Bezkontaktnosť získala pozornosť aj počas posledných rokov poznačených protipandemickými opatreniami a snahou obmedziť prenos ochorenia fyzickým kontaktom.

    Nová generácia občianskeho preukazu (prezývaná ako eID 2.0), vydávaná od 1. decembra 2022, reflektuje na tento trend. Aplikáciou najnovších technológií z oblasti čipových technológií je možné použiť eID 2.0 aj týmto už známym spôsobom napr. z platobných kariet alebo platieb mobilom - jednoducho stačí priložiť.
    eID 2.0 zvyšuje celkovú pridanú hodnotu ako aj komfort používateľov, umožňuje realizovať multikanálový prístup a má ambíciu výrazne preniknúť aj do komerčného sektora. Stáva sa z nej najbezpečnejší nástroj kompatibilný aj s mobilnými zariadeniami, ktorý otvára dvere doslova ku všetkým elektronickým službám z ľubovoľného miesta a v ľubovoľnom čase.

    Znamená to, že kontaktným čítačkám kariet odzvonilo? A má to niečo spoločné aj s projektom Slovenskom v Mobile? Dozviete sa, ak prijmete srdečné pozvanie na prezentáciu.

    VIDEOZÁZNAM
  • DISKUSIA na tému "Dáta v štáte"   |   Jesenná ITAPA 2022
    Kde sú dáta, ktoré generujú inštitúcie? Ako v tom urobiť poriadok? Dáta sú cenným zdrojom a základom pre zvýšenie efektívnosti a kvality rozhodovania. Ale bez jasnej dátovej politiky sa tento potenciál nevyužije.

    PAVOL ŠKÁPIK, MF SR: "Kto chce hľadá spôsob, kto nechce hľadá dôvod.“
    Medzi dátovými analytikmi sa hovorí, že „Dátový analytik rozpráva príbeh, ktorý píšu dáta.“ Platí, to aj v reáli, pretože mojím cieľom je dávať zmysel údajom a vedieť ich správne a korektne interpretovať.

    MARTINA LE GALL MALÁKOVÁ, GAIA-X HUB SLOVENSKO: „Zdieľanie dát v štáte znamená zdieľanie dát verejných, ale aj súkromných, preto musia existovať jasné pravidlá a princípy, aby sme namiesto dobrých úmyslov využitia potenciálu dát v štáte, nezničili ekonomiku a demokratický spôsob nášho života.“
  • Manažment osobných údajov   |   Jesenná ITAPA 2022
    Osobné údaje a ich využitie komerčnými firmami s cieľom poskytovať inovatívne služby. Poskytne štát údaje ktoré má? Aké postavenie má občan? 

    VIDEOZÁZNAM
  • 1 + 1 > 2 tvrdí náš inteligentný robot   |   Medzinárodný kongres ITAPA 2017: Technology & HumanITy
    Prečo by Vám prednáška nemala uniknúť?

    Nebudeme prezentovať víziu umelej inteligencie, možnosti ktoré môže dosiahnuť. Budeme hovoriť o reálnej implementácii a skúsenostiach. Nebudeme hovoriť o top špičkových AI, ktoré sú schopné poraziť majstrov sveta. Ale ukážeme ako sme využili technológie pre vyriešenie komplikovaného problému. A keďže hovoríme o umelej inteligencii, necháme sa predsa len strhnúť a povieme si aj nejaké vízie.

    Každý dodávateľ informačného systému rieši problém, ako získať historické údaje. Často sú roztrúsené po rôznych starších systémoch a nemajú dostatočnú kvalitu. Alebo sa nachádzajú iba v dokumentoch ako neštruktúrovaný text, nehovoriac o čiste papierových záznamoch. Ako tieto údaje získať? Ktorým z nich môžeme veriť? Čo ak dva rôzne systémy tvrdia rôzne veci a každý je presvedčený o svojej pravde?

    Videozáznam
     
  • Umelá inteligencia či inteligentné dáta?   |   Medzinárodný kongres ITAPA 2017: Technology & HumanITy
  • Informačný systém register úpadcov   |   Medzinárodný kongres ITAPA 2015: No Borders
    Prečo by vám prednáška nemala uniknúť?
    Prednáška predstaví finálnu verziu informačného webu pre verejnosť- pre právnické aj fyzické osoby. Aké sú zdroje jeho informácií? Čo je to elektronický správcovský spis? Aj na to vám odpovie prednáška o Informačnom systéme register úpadcov- IS RU. 


    Informačný systém register úpadcov je centrálny evidenčný systém integrujúci informácie o konkurzných konaniach, reštrukturalizačných konaniach a oddlženiach. IS RU umožní občanovi vyhľadávať konania či už ide o právnické alebo fyzické osoby. Účastníci konania budú mať možnosť nahliadať do elektronického správcovského spisu. Súčasťou riešenia je vytvorenie elektronických podaní, napr. pre návrh na vyhlásenie konkurzu či prihlášku pohľadávky. Na prezentácii budú načrtnuté zdroje informácií, z ktorých IS RU vychádza, ako aj výsledná podoba informačného webu pre verejnosť.


     

     
  • Mobilná lustrácia a overovanie dokladov   |   Kongres ITAPA 2013: Putting IT together
    Môže byť elektronická služba rýchla, funkčná, bezpečná a pri tom aj pekná?

    Prečo by Vám prednáška nemala uniknúť?  
    Prvá cezhraničná elektronická služba financovaná z prostriedkov OPIS-u. O ničom menšom nebude prednáška týkajúca sa mobilného overovania dokladov. Prednáška vyvracia klišé, že projekty OPIS-u nutne musí byť pomalé a problematické. Práve naopak. Dá sa to aj rýchlo a úspešne. Prednáška je určená pre každého kto sa zajíma ako úspešne spustiť technicky a legislatívne náročnú funkčnú mobilnú službu.  


    Anotácia:
    Používanie mobilných aplikácií je súčasťou každodenného života. Nejde už len o čítanie mailov na mobile, ale aj o komplexné enterprise aplikácie. Je preto prirodzené, že mobilné aplikácie prenikajú aj do štátnej správy. Vďaka mobilite sa dôležité informácie dostávajú do prvej línie, priamo k policajtom vo výkone. To čo by sa pred pár rokmi považovalo za sci-fi, a možno aj plytvanie peniazmi na drahé technológie, je dnes prirodzeným krokom. Verejnosť očakáva, že bude pri cestnej kontrole vybavená rýchlo a efektívne s využitím moderných mobilných technológií.
    Aplikácie navrhované pre MV SR musia spĺňať špecifické požiadavky – často ide o mimoriadne citlivé údaje od partnerov zo zahraničia a preto treba dbať na ich bezpečnosť. Okrem toho rýchlosť odoziev a používateľský komfort aplikácie predstavujú nie len zvyšovanie pohodlia používateľa, ale sú priamo rozhodujúcim faktorom pre úspech riešenia v každodennej praxi.

    Aké technológie a postupy boli použité pri návrhu a implementácie aplikácie pre overovanie dokladov a lustráciu v projekte NEV? Môže byť aplikácia rýchla, funkčná a pri tom aj pekná? Vedia informatici vyhovieť bežnému používateľovi? V tejto prezentácie aspoň čiastočne zodpovieme tieto otázky a ponúkneme pohľad do kuchyne v ktorej moderné mobilné aplikácie vznikajú.


Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies