Staňte sa partnerom

Modelovanie 2D polovodičov metódami exascale computingu

/ Prednáška
Dva-dimenzionálne (2D) materiály, ktoré majú hrúbku jedného atómu, už spôsobili revolúciu vo vede a majú potenciál privodiť aj technologickú revolúciu svojimi unikátnymi elektrickými, optickými, termálnymi, spinovými a magnetickými vlastnosťami. V r. 2010 bola za tieto materiály udelená Nobelova cena Geimovi a Novoselovovi. Na príklade 2D fosforénu prezentácia ukáže, ako je možné modelovať elektrónové vlastnosti ultra-presnými stochastickými metódami kvantového Monte Carla. Tieto metódy sú jednými z mála v tejto oblasti, ktoré sú vhodné na exascale computing.

Exascale superpočítače a exascale computing sú pre bežného človeka zrejme veľmi vzdialené pojmy rovnako ako sú elektronické materiály, ktoré používame v zariadeniach každodenného života. Prezentácia jednoduchým spôsobom ukáže modelovanie vlastností jedného perspektívneho materiálu (2D fosforénu) metódami kvantového Monte Carla, ktoré sú predurčené pre exascale superpočítače a výsledky takého modelovania na pre-exascale superpočítači, na ktoré bolo treba cca. 30 miliónov corehours.

VIDEOZÁZNAM

Ivan Štich

Fyzikálny ústav SAV
Prof. Ivan Štich pracuje na Fyzikálnom ústave SAV kde sa venuje najmä počítačovému modelovaniu elektrónovej štruktúry tuhých látok. Je autorom prvých paralelných kódov a nových výpočtových metód elektrónovej štruktúry. V súčasnosti sa venuje najmä 2D materiálom a ich modelovaniu metódami kvantového Monte Carla, ktoré rozvíja v Európskom centre excelentnosti pre exascale computing, TREX. 
Zobraziť viac informácií o spíkrovi

Odporúčaní spíkri

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies