Staňte sa partnerom

Smart City – integrované digitálne služby

/
Mnohé mestá už dnes kladú základy pre realizáciu trvalo udržateľných a prepojených konceptov „Smart City“. Príkladom môže byť parkovanie, ktoré je často problémom a motoristi hľadajúci parkovacie miesto môžu predstavovať až 30 percent dopravy v meste. Inteligentným riešením sú snímače umiestnené na parkovacích miestach, ktoré dokážu rozpoznať, či sú voľné alebo obsadené a pomocou týchto informácií môžeme navigovať vodičov na voľné parkovacie miesta prostredníctvom aplikácie, a tak v konečnom dôsledku zlepšiť a znížiť intenzitu dopravy, vrátane zníženia emisií oxidu uhličitého uvoľnených do ovzdušia. Už aj takéto jednotlivé "inteligentné" riešenia ako toto jednoznačne riešia prekážky v mestskej infraštruktúre. Zlepšujú oblasti, ako je doprava, bezpečnosť, dodávky energie alebo likvidácia odpadu.

Avšak najväčšou výzvou pre budúcnosť bude integrovať rastúci počet riešení inteligentných miest do komplexnejšieho ekosystému súvisiacich objektov, miest a ľudí, a to sa dá dosiahnuť iba prostredníctvom nadradenej platformy Smart City. Technológie platformy Smart City spájajú občanov s miestnou samosprávou a podporujú priamu účasť, interakciu a spoluprácu. Platforma proaktívne poskytuje služby, oznámenia a informácie, integruje, harmonizuje a analyzuje obrovské množstvo údajov na predvídanie, zmiernenie a dokonca prevenciu mnohých problémov. Tieto údaje sa využívajú napríklad na inteligentné presmerovanie dopravy a zníženie počtu nehôd, identifikáciu kriminálnych miest na zmiernenie zločinu, prepojenie občanov v práci alebo mimo mesta. Platforma Smart City tak vytvára pridanú hodnotu a ponúka obrovské ekonomické výhody na zlepšenie výkonu verejných služieb.

Videozáznam
 

Peter Chochol

Sféra
Ing. Peter Chochol, PhD. je skúsený odborník zameraný na vyspelé informačné a komunikačné technológie (IKT), predovšetkým v sektore energetiky a sieťových odvetví. Vyštudoval Technickú univerzitu v Košiciach na Fakulte elektrotechniky a informatiky, kde získal aj vedecký titul. Bol zapojený v riadiacich štruktúrach mnohých projektov zameraných na reštrukturalizáciu, konsolidáciu a zlepšenie efektívnosti podnikania. Posledných 10 rokov sa venuje technológiám inteligentných sietí, inteligentných miest a riešeniam pre zvyšovanie energetickej efektívnosti. V minulých rokoch bol riaditeľom prevádzky a vývoja IT divízie v Slovenskom plynárenskom priemysle, neskôr vedúcim riadenia energetických dát a merania v Západoslovenskej distribučnej. Od …
Zobraziť viac informácií o spíkrovi
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies