Staňte sa partnerom

Umelá inteligencia v zdravotníctve

/ Prednáška
Informačné systémy v zdravotníctve sú veľmi často technologicky relatívne zastaralé riešenia. Je to dané konzervatívnym prístupom v tomto segmente, investíciami do existujúcich systémov a veľmi často aj obavou z komplikácií pri výmene existujúcich systémov za nové. Vďaka hybridným cloudovým technológiám existuje jednoduchá cesta, ako aj v oblasti zdravotníctva začať využívať najnovšie technológie. Nie je to o tom, že by ste nutne museli existujúce systémy "zahodiť", stačí ich vhodne doplniť o nové komponenty.

Príkladom môže byť využívanie špecifických nástrojov, ktoré dokážu prediktívnou analýzou rozšíriť existujúci nemocničný systém o umelú inteligenciu. Skúste si prestaviť situáciu, že lekár dostane po vyšetrení pacienta od takéhoto nástroja návrhy, aké diagnózy pripadajú vzhľadom na výsledky vyšetrenia do úvahy a ako percentuálne je ktorá z nich pravdepodobná. Toto nie je sci-fi, ale realita, ktorá je možná vďaka strojovému učeniu a analýze doterajších pacientskych dát nemocnice. Tým ale možnosti umelej inteligencie nekončia. Rozhodnutie o tom, aká je diagnóza, však musí urobiť vždy lekár.

Takýmto nástrojom je Microsoft Azure, ktorý navrhne lekárovi, aké sú varianty liečby, ako úspešná je ktorá z variant a tiež aká je ich nákladnosť. Na základe týchto informácií sa lekár rozhodne ako pacienta liečiť a jeho rozhodovanie je významne kvalitnejšie, ako bez týchto informácií. To bol len jeden z príkladov, ako kognitívne služby, ak chcete „umelá inteligencia“, môžu pomáhať v zdravotníctve.

V prezentácii Vám predstavíme aj ďalšie možnosti, napr. Využitie umelej inteligencie pri včasnej detekcii rakovinotvorných ochorení, prípadne ako analýza obrazovej dokumentácie (PACS, magnetickej rezonancie) uľahčuje cielenú rádioterapiu a minimalizujú sa tým vedľajšie negatívne účinky rádioterapie.

Záznam z vystúpenia

René Kubů

Microsoft
René Kubů působí v roli ředitele pro obchodní strategii, a to s platností od března 2016. V rámci své pozice napomáhá implementaci našich strategických priorit zejména v oblasti celkové transformace do prostředí cloudu – jak privátního, tak i veřejného. Úzce spolupracuje s vedením společnosti na tvorbě a realizaci lokální strategie na podporu digitální transformace a dlouhodobého růstu. René má bohaté pracovní zkušenosti z České republiky i ze zahraničí. Do Microsoftu přišel ze společnosti Avery Dennison, kde od roku 2010 působil v roli obchodního ředitele pro východní Evropu a Rusko a zodpovídal za obchodní strategii v 19 zemích. Ve firmě působil na různých manažerských pozicích již od roku 1999. Nejprve zastával roli technického man…
Zobraziť viac informácií o spíkrovi
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies