Staňte sa partnerom

Justičné štatistiky a podpora rozhodovania

/ Prednáška
Verejný sektor generuje množstvo dát, ktoré môžu byť použité ako podklad pre rozhodovanie naprieč rezortmi – a aj pre privátnu sféru. Častou výzvou je toto veľké množstvo údajov zozbierať, spracovať a vhodne prezentovať v relevantných štatistických výstupoch. Náročnosť tejto úlohy vyplýva aj z toho, že výber adekvátneho zdroja, príprava údajov, ich čistenie a vytvorenie reportu pre špecifikovaný pohľad môže byť zdĺhavý a neintuitívny proces.

V rezorte spravodlivosti sú významným zdrojom informácií súdne štatistiky. Ich zlepšovanie a rozvoj bol súčasťou projektu rozvoja elektronických služieb súdnictva. V príspevku predstavíme riešenie, ktoré dokáže v reálnom čase produkovať požadované výstupy nad miliónmi záznamov v priebehu niekoľkých sekúnd.
Pri riešení sme kládli veľký dôraz na používateľskú prístupnosť a prívetivosť rozhrania. Jednoduchým použitím, bez rozsiahlych technických znalostí, sú informácie z rezortu spravodlivosti a reporty z ročenky dostupné na jednej stránke. K dispozícii je aktívna pomoc používateľom. Vytvorené štatistické výstupy je možné tlačiť a exportovať do štandardných formátov. Implementované riešenie dokáže v reálnom čase generovať požadované reporty, ktoré sa používajú nielen pre potreby analytického centra MSSR, ale aj ako podpora pri rozhodovaní odbornej i laickej verejnosti.

 

Filip Bednárik

essential data
Pracuje od roku 2014 v spoločnosti essential data. Je kľúčovým odborníkom v projektoch, v ktorých sa implementuje inteligentné vyhľadávanie v slovenskom jazyku. Baví ho práca s veľkými dátami, ich analýza, vyhodnotenie a prezentácia. Od roku 2018 pracuje ako architekt a expert na umelú inteligenciu na projekte “Služby anonymizácie pre Ministerstvo spravodlivosti”. Má bohaté skúsenosti v oblastiach návrhu informačných systémov, automatizácie, optimalizácie procesov a vývoja aplikácii. Uprednostňuje technologický stack založený na open-source riešeniach, mikroslužbách a cloudovej infraštruktúre.
Zobraziť viac informácií o spíkrovi
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies