Staňte sa partnerom

Horúce novinky v GIS - čo nás čaká a neminie

/ Prednáška
Geografické informačné systémy, to je v ostatnej dobe aj diskusia o INSPIRE1). Smernica INSPIRE, prijatá Európskym parlamentom, účinná od 15. mája 2007, je tým štandardizačným nástrojom v Európe, ktorý má v priebehu nasledujúcich pár rokov vytvoriť podmieky a sprístupniť geografické informácie tak, aby v jednotnom európskom priestore nebolo viac problémom korektné zobrazenie javov v mapách  bez ohľadu na hranice štátov. 
Aký je stav na Slovensku, aké sú očakávané kroky, koho sa to týka a kedy bude zámer realitou? Dozviete sa to v tomto príspevku na ITAPA-e 2008.


1 ) Smernice ES o infraštruktúre priestorových informácií (INSPIRE) č. 2007/2/EC.

Vladimír Benko

Slovenský hydrometeorologický ústav
Od roku 2012 je generálnym riaditeľom Slovenského hydrometeorologického ústavu. V tejto funkcii zodpovedá za riadenie v rozsahu predmetu činností tejto inštitúcie, ktorej  úlohou je zabezpečiť štátnu hydrologickú a štátnu meteorologickú službu na území Slovenskej republiky. V rámci svojich povinností a kompetencií sa podieľa na činnostiach koncepčného a strategického významu v pôsobnosti SHMÚ na národnej a medzinárodnej úrovni. Od roku 2012 zastáva rolu stáleho zástupcu SR vo Svetovej meteorologickej organizácii (WMO), je členom Hlavného výboru Slovenskej meteorologickej spoločnosti. Zastupuje SR v rôznych ďalších medzinárodných organizáciách, predovšetkým v oblasti európskej meteorologickej a hydrologickej infraštruktúry.
Zobraziť viac informácií o spíkrovi

Martin Tuchyňa

Slovenská agentúra životného prostredia
Martin Tuchyňa po ukončení štúdia na Technickej Univerzite vo Zvolene pracuje v Slovenskej agentúre životného prostredia od roku 2000, kde sa venuje problematike geoinformatiky a jej štandardizácie so zameraním na aktivity súvisiace s budovaním a prevádzkou infraštruktúr priestorových informácií a eGovernmentu. V období rokov 2008 – 2012 pôsobil ako národný vyslaný expert v Spoločnom výskumnom centre Európskej Komisie v Ispre (Taliansko), kde participoval na procese tvorby údajových špecifikácií pre témy definované smernicou INSPIRE. V súčasnosti sa taktiež venuje problematike využitia aktivít otvorených a prepojených údajov k lepšiemu využitiu potenciálu prepojenia geopriestorových údajov z oblasti ochrany životného prostredia s ďalšími…
Zobraziť viac informácií o spíkrovi
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies