Staňte sa partnerom

Budovanie znalostnej ekonomiky nie je možné bez IT profesionálov

/ Prednáška


V členských štátoch EU sa črtá vážne narastajúci nedostatok odborníkov na vývoj a starostlivosť o IT siete. Do roku 2008 by mohlo v krajinach EU chýbať takmer 22-tisíc odborníkov z oblasti počítačových sietí a v SR je to viac ako 3000 odborníkov. K tomuto výsledku dospela štúdia jednej z najvýznamnejších spoločnosti zaoberajúcich sa výskumom trhu – IDC, ktorá bola vypracovaná na základe požiadavky spoločnosti Cisco Systems v spolupráci s EC a OECD. Výsleky štúdie sú pre jednotlive členské štaty alarmujúce znamenajú pre firmy vážnu výzvu. Taký nedostatok odborníkov bude brániť konkurencieschopnosti a rastu v Európe, pretože moderné technológie sa nebudú môcť využívať optimálne.


Prezentácia je venovana tejto štúdii ako aj úspešnej koncepcii vzdelávania profesionálov v SR – sieťovému akademickému programu, ktorý efektívne využíva moderné komunikačné technológie aj pre organizáciu samotného procesu vzdelávania. Vďaka celému radu novodobých progresívnych výukových médií a metód prekračuje hranice bežného vzdelávania založeného na využívaní výpočtovej techniky. Program pomáha efektívne riešiť problémy spojené s rozvojom súčasnej informatickej spoločnosti, ktorá len s ťažkosťami čelí nedostatku pracovníkov v oblasti informatiky a sieťových technológií. Aktuálne študuje v rámci programu takmer 3500 študentov a záujemcov z neakademickej sféry, vrátane odborníkov z verejnej správy.

Prax ukazuje, že program umožňuje prípravu informačných profesionálov – poskytuje im vo svojom prvotnom uplatnení skúsenosti, ktoré budú potrebovať pre okamžitý nástup do praxe a je vhodným riešením prípravy profesionálov aj pre potreby verejnej správy. Tento inovatívny program je výborným príkladom vzájomne prospešného vzťahu medzi súkromným sektorom a vzdelávacími inštitúciami – verejným sektorom.

Do oblasti vzdelávania prináša program CNA technologickú podporu a zdroje na doplnenie obmedzených finančných prostriedkov. V súčasnosti je v SR vybudovaná infraštruktúra, ktorá umožňuje vzdelávanie IT profesionálov na báze CNA na celom území SR podľa požiadaviek verejnej správy.

František Jakab

Univerzitné centrum inovácií, transferu technológií a ochrany duševného vlastnictva
Doc. Ing. František Jakab, PhD. Absolvoval St. Petersburgsky elektrotechnický inštitút. Od roku 1984 pracuje na Katedre počítačov a informatiky, Technickej univerzity v Košiciach, kde v roku 1998 založil uznávané Laboratórium počítačových sietí. Od roku 1999 koordinuje globálnu vzdelávaciu iniciatívu Sieťový akademický program Cisco na Slovensku a v rokoch 2009 až 2013 pôsobil aj ako regionálny programový manažér spoločnosti Cisco zodpovedný za rozvoj programu v 11 štátoch bývalej Ruskej federácie. Odborne sa špecializuje sa na problematiku počítačových sietí. Viedol celý rad rozvojových projektov spolupráce s praxou na národnej aj medzinárodnej úrovni,. Je autorom viac ako 150 odborných publikácií. Dlhodobo sa aktívne venuje spolupr…
Zobraziť viac informácií o spíkrovi
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies