Staňte sa partnerom

Výsledky projektu OSIN a plán aktivít v SR v súvislosti s OS vo VS

/ Prednáška

Spoločnosť EEA s.r.o. realizovala na objednávku MŠ SR výskumnú úlohu v oblasti Open Source. Cieľom úlohy bolo posúdiť možnosť nasadenia tzv. Open Source softvéru (nízkonákladového softvéru) v štátnej správe a samospráve, školstve a sektore malého a stredného podnikania na Slovensku, ďalej vyčísliť eventuálne úspory a navrhnúť koncepciu nasadenia a podpory. Viac informácií o úlohe a postupe riešenia nájdete na stránkach prístupných z menu vľavo.

Po viac ako ročnej analýze situácie v cieľových oblastiach skončila úloha záverečnou odbornou oponentúrou s týmito závermi:
Open Source softvér je možné nasadzovať v IT infraštruktúre verejnej správy, školstva a sektore malého a stredného podnikania na Slovensku ako plnohodnotnú alternatívu k tradičnému proprietárnemu (komerčnému) softvéru a vo verejných súťažiach na dodávky informačných technológií je to potrebné brať do úvahy.

Ak by sa informatizácia spoločnosti naplno rozbehla a nasadenie a využívanie informačných technológií vo verejnej správe a špeciálne v školstve a sektore malého a stredného podnikania by sa začalo aspoň postupne blížiť úrovni vyspelých ekonomík, mohli by sa úspory v horizonte 6-8 rokov pri konzervatívnych odhadoch vyšplhať až na úroveň takmer 18 miliárd Sk.

Nasadzovanie je pritom možné previesť postupne, s minimálnymi nákladmi, bez vážnych rizík, do rôznej úrovne podľa potreby, pričom jedným s výstupov úlohy výskumu a vývoja bol aj reálny návrh koncepcie nasadenia a podpory Open Source softvéru.

Za týchto okolností je nutné konštatovať, že pri masovejšom nasadení Open Source softvéru by vznikli také markantné úspory a naviac s takými dôležitými pozitívnymi sekundárnymi dôsledkami pre celú spoločnosť, že jeho použitie by v takomto meradle výrazným spôsobom urýchlilo celkový proces informatizácie spoločnosti.

Vzhľadom k tomu, že smerujeme k znalostnej ekonomike, nasadenie Open Source softvéru vo verejnom sektore sa stáva otázkou strategického významu pre celú spoločnosť.

Erich Šašinka

RNDr. Erich ŠašinkaJe CEO slovenskej spoločnosti EEA communication solutions. Profesionálnu kariéru začal na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde tri roky prednášal informatiku.V roku 1990 založil jeden z prvých "software house" na Slovensku, spoločnosť Softlantis s.r.o., kde pracoval ako manažér a programátor.Od roku 2000 sa sústreďuje na internetové technológie a riešenia o zameraním na Open Source riešenia. V roku 2003-2004 sa aktívne zúčastnil na výskumno-vývojovej úlohe "Open Source infraštruktúra", ktorá mala určiť vhodnosť či nevhodnosť použitia OSS v štátnej správe, školstve a SME. .Prednáška: Výsledky projektu OSIN a plán aktivít v SR v súvislosti s OS vo VS
Zobraziť viac informácií o spíkrovi
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies