• English
SVK
ENG

Koniec zneužívania ochrany osobných údajov alebo začiatok cenzúry?

Koniec zneužívania ochrany osobných údajov alebo začiatok cenzúry? Facebook, Cambridge Analytica. Zneužitie osobných údajov v politickom zápase. Len niekoľko kľúčových slov zo škandálu, ktorý zatriasol Facebookom a ukazuje, ako ľahko sa dajú zneužiť osobné údaje. Doslova o pár dní vstupuje do platnosti nariadenie GDPR, ktoré s tým má skoncovať. Takže všetko je tak, ako má byť? Svet zachránený a netvor porazený? Alebo nie? Čo ak úzkostlivá ochrana osobných údajov prináša viac škody ako úžitku? Čakáme o tom ostrú debatu na podujatí Jarná ITAPA!

GDPR alebo inak - nariadenie o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov - vzniklo ako odpoveď Európskej komisie na masívne sprístupňovanie osobných údajov vo virtuálnom priestore. Čo sa ďalej deje s týmito údajmi, je len pod veľmi malou kontrolou majiteľa údajov. A tak možno tieto údaje využije niekto na pomerne neškodné zvýšenie účinnosti reklamy. Alebo možno temnejšie sa dajú tieto údaje zneužiť na politickú manipuláciu. Zjavne nejde len o teoretické hrozby, ako to ukazuje prípad Cambridge Analytica, ktorá zneužila bez vedomia majiteľov minimálne 30 miliónov osobných údajov a pomohla vďaka nim prepísať politickú mapu Európy zaistením tesného víťazstva Brexitu.

Takže áno - ochrana osobných údajov pred zneužitím je určite potrebná. Lenže čo nás táto ochrana bude stáť? A aké sú jej riziká? GDPR sa ani zďaleka netýka len platforiem. Týka sa úplne každého. Vrátane verejnej správy. O povinnostiach v súvislosti s GDPR pre verejné inštitúcie bude hovoriť priamo Irena Hudecová z Úradu na ochranu osobných údajov. Čo tieto povinnosti znamenajú v praxi, a aké náklady sú s nimi spojené, naznačí Juraj Hagara zo Sociálnej poisťovane. Ale náklady na GDPR sú len jednou z možných výhrad. Tie ďalšie môžu ísť  napríklad až po nebezpečenstvo zavedenia cenzúry. O pohľad na hrozby vyplývajúce z GDPR sa s delegátmi podelí Pavol Lupták zo spoločnosti Nethmeba. 
Bronzoví partneri
 
  • DTCA_krivky
  • EMM_logo_cierne
  • ed logo
  • Flowmon_networks_transparent
  • gd-team_rgb
  • icz
  • logo_lynx (002)
  • logo_SEAK-2
  • SOFTEC - logo - CMYK
  • Sophos_logo.svg
  • TND_logo
 
Mediálni partneri
  • Hlavní mediálni partneri:
  • logo TA3 3D_mensie
  • logo_Zivesk
    • sita2
  • radio+rtvs
 
  • Mediálni partneri:
  • 01 PCR_logo_CMYK
  • zm_logo
  • touchit_logo
  • webreport_logo
Technická realizácia
S podporou
OPII_UPVII_EU     
visegrad_fund_logo_blue (002)