Staňte sa partnerom

Experimentovanie – nové „plánovanie“? Ako ho implementovať v štáte?

/ Prednáška
Aj vláda musí experimentovať ak chce udržať vysokú konkurencieschopnosť krajiny. A to najmä v dobe rapídnych zmien. Mikko Annala z fínskeho think-tanku Demos predstaví zmysel, a najmä príklady experimentovania z Fínska, krajiny, ktorá má najvyššiu mieru otvorenosti voči inováciám vo verejnom sektore na svete. A to aj vďaka tomu, že fínska vláda podporuje “experimentálnu kultúru” – teda nahrádzanie niektorých tradičných lineárnych procesov plánovania zvedavosťou a procesmi sústavného experimentovania. Výsledkom fínskej vlády je zaujímavé portfólio strategických experimentov, od celoštátneho experimentu so základným príjmom až po zlepšenie sociálnych a zdravotných politík a digitalizáciu komunálnych služieb a mobility.
 
Inovačné riadiace oddelenie Demosu Helsinki úzko spolupracuje s kanceláriou fínskeho premiéra vlády a ďalšími ministerstvami. V roku 2015 pripravil Demos Helsinki model experimentovania na úrovni ministerstiev. Hlavným cieľom tohto modelu je vytvorenie „evidence based“ tvorby politiky. Momentálne pracuje tím Demosu na experimentovaní vo verejnom sektore vo Fínsku aj v zahraničí.
 

Mikko Annala

Demos Helsinki, Fínsko
Vedie tím pre governance inovácie v jednom z najvplyvnejších think tankov v severských krajinách Európy. Vyštudoval behaviorálne vedy. Venuje sa experimentom sociálnej psychológie v laboratórnych podmienkach, ako aj skúmaniu správania sa občanov v reálnom živote. Viedol projekty, ktorých výsledkom boli konkrétne operačné modely, štruktúry financovania a experimenty v rámci fínskeho vládneho systému. Spolupracoval s viacerými vládami v zahraničí, napr. Lotyšska, Austrálie a Spojených arabských emirátov. Konkrétne projekty z posledného obdobia: Kľúčová úloha pri navrhovaní experimentálneho modelu a vedúci projektu digitálnej platformy podporujúcej experimentovanie vedené občanmi pre úrad fínskeho premiéra; Leader projektu, kto…
Zobraziť viac informácií o spíkrovi
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies