Staňte sa partnerom

Sieť - miesto, kde možno najúčinnejšie bojovať s hackermi

Už v roku 2020 sa každú hodinu pripojí do siete 1 milión nových zariadení. Podľa FBI vlani kyberzločinci zarobili len vďaka ransomvéru zhruba miliardu dolárov.

Počet kybernetických útokov neustále rastie, hackeri využívajú čoraz sofistikovanejšie metódy pre šírenie malvéru a zdrojový program, ktorým napadnú sieť, môžu skryť napríklad v pripojenej kopírke. Podľa FBI vlani kyberzločinci zarobili len vďaka ransomvéru zhruba miliardu dolárov. Útoky sa navyše globálne šíria rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Podľa spoločnosti Cisco sa riešenie nachádza v koncepte intuitívnej siete, ktorá disponuje vlastnou inteligenciou a schopnosťou učiť sa.

Počet zariadení, ktoré sú pripojené na internet, neustále rastie. Už v roku 2020 sa každú hodinu pripojí do siete 1 milión nových zariadení. Tento nárast znamená pre hackerov ešte väčšiu šancu na úspech. Spravovať také množstvo pripojených zariadení už nebude v ľudských silách a úkony, ktoré dnes bežne vykonávajú IT špecialisti manuálne, bude treba zautomatizovať. V dnešnej dobe sa trh pasuje s nedostatkom IT odborníkov a ak budú firmy aj naďalej spravovať svoje siete tak ako doteraz, IT špecialisti sa jednoducho minú. Spoločnosť Cisco verí, že človek by mal určiť pravidlá a sieť by ich mala automaticky aplikovať. IT experti by teda boli ušetrení ručného nastavovania, ktoré často býva zdĺhavé.

Šifrovanie dát ako potenciálna hrozba
Šifrovanie dát je dnes pre mnohých používateľov neoddeliteľnou súčasťou ochrany firemných dát. Túto skutočnosť dokazujú aj čísla od analytickej spoločnosti Gartner, ktorá uvádza, že len počas vlaňajška tvorila šifrovaná prevádzka 40 % všetkých dát. V roku 2019 sa tento percentuálny podiel zvýši na 80 %. Šifrovanie pomáha používateľom chrániť ich dáta, ale môže predstavovať aj riziko. Tradičné bezpečnostné riešenia totiž nedokážu v tejto prevádzke odhaliť malvér a hackeri tak dostávajú priestor, ako útok skryť.
Koncept intuitívnych sietí si dokáže poradiť aj s týmto problémom: využíva analýzu metadát a kontextuálnu analýzu dátových tokov. Rozpozná tak normálne a podozrivé správanie zariadení v sieti bez toho, aby musel poznať obsah komunikácie. Tento proces môžeme prirovnať ku kontrole na letisku. Žiadny cestujúci si neželá, aby ktokoľvek videl, čo má vo svojom kufri. Personál však potrebuje vedieť, či nepreváža niečo nebezpečné, a preto musí kufor prejsť skenerom. Pracovník bezpečnostnej kontroly sa tak uistí, že nič nehrozí bez toho, aby narušil súkromie cestujúceho.
 
Proti hackerom nie je imúnna žiadna firma
Bývalý CEO spoločnosti Cisco, John Chambers, rád hovoril, že firmy sa delia na dva druhy: tie, ktoré už boli napadnuté a tie, ktoré o tom ešte nevedia. Firmy musia počítať s tým, že sa stanú alebo už stali obeťou hackerov. Mali by sa zamerať na včasné odhalenie útoku. Stále dôležitejšiu rolu preto hrá umelá inteligencia, ktorá dokáže odhaliť tzv. zero-day útoky rádovo v hodinách. Bežné bezpečnostné riešenia prídu na taký útok priemerne za sto dní. Spoločnosť Cisco preto firmám radí, aby celú svoju sieť začali využívať ako bezpečnostný senzor.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies