Staňte sa partnerom

Augustín Mrázik

Únia miest Slovenska, expert UMS pre oblasť eGovernmentu
Augustín Mrázik sa venuje problematike informatizácie verejnej správy od r. 1982. Spočiatku pracoval v URBION-e na výskume a vývoji geografických informačných systémov a ich využitiu v územnom plánovaní a prognózovaní, neskôr implementoval komplexné informačné systémy pre územné samosprávy (1990 - 1998). Od roku 2005 sa v spoločnosti eGov Systems venuje systémom pre poskytovanie elektronických služieb občanom miest a obcí.
  • Notifikácie a cesta k e-Participácii občanov v ére mobility   |   Medzinárodný kongres ITAPA 2015: No Borders
    Prečo by Vám prednáška nemala uniknúť?  
    Zverejnené informácie na webe alebo dostupná elektronická služba sú zbytočné, ak sa o nich občan včas nedozvie. Dodnes sú hlavným zdrojom aktuálnej informovanosti najmä médiá (televízia, rozhlas, dnes aj sociálne siete) - popri klasickom obecnom rozhlase. V období mobilných zariadení je možnosť aktívne a okamžite upozorniť priamo občana, notifikácia však musí byť selektívna a adresátom ľahko spravovateľná - v opačnom prípade túto možnosť odmietne pre neblahé skúsenosti s emailovým spamom. Odmenou za zavedenie notifikačnej služby je zvýšenie on-line návštevnosti a najmä adresná dostupnosť v naliehavých prípadoch.


    Anotácia:
    Spoločnou črtou informovanosti občanov prostredníctvom webu, ale aj nových elektronických médií je to, že len obtiažne dokážu svojich návštevníkov selektívne a cielene upozorňovať na dôležité udalosti, ktoré by ich mohli zaujímať. Občan musí navštíviť všetky webové stránky (svojho mesta, združenia, divadla, športového klubu a zopár on-line novín), aby očami prebehol ich aktuality a zistil, čo z toho sa ho dotýka.

    Efektívnym riešením v dnešnej dobe sú notifikácie na mobilné zariadenie. Nedávno bolo oznámené využívanie SMS Slovenskou poštou, už dávnejšie to zaviedlo MV SR. Na notifikácie sú pritom používatelia už zvyknutí najmä z mobilných aplikácií sociálnych sietí.

    Niektoré mestá a obce popri starom známom obecnom rozhlase už viacero rokov využívajú službu, ktorá zasiela krátne správy ako SMS alebo email. Nová generácia služby výrazne zjednodušuje používanie na strane občanov aj samospráv a prichádza s perspektívou aktívnejšieho zapojenia občanov - obojsmernej komunikácie samospráva - občan, ako aj integrácie na sociálne siete.



     
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies