Staňte sa partnerom

TS: ITAPA láka na tohtoročný kongres svetovými aj slovenskými premiérami

Svetová premiéra virtuálneho inkubátora, prvý slovenský superpočítač, prvé verejné predstavenie zákona o eGovernmente, prvý videomost priamo z Vatikánu a prvá slovensko-taiwanská eGov konferencia – 11. ročník Medzinárodného kongresu ITAPA má opäť tie najvyššie ambície, čo úplne vystihuje aj jeho heslo - Zaostrené na výsledky.

V spolupráci s verejnou správou, odborným IT sektorom, vedeckými inštitúciami, ako aj profesionálmi zo zahraničia, ponúkne tohtoročná ITAPA niekoľko prekvapení a prvenstiev! Hneď v úvode Rímskokatolícka cirkev začne rúcať tradičné predsudky a možno dokáže, že v elektronizácii už predstihla štátnu správu. Prostredníctvom videomostu sa totiž účastníkom kongresu prihovorí priamo z Vatikánu arcibiskup Stanislav Zvolenský, ktorý predstaví rímskokatolícku cirkev ako modernú inštitúciu.

Ďalším bonbónikom kongresu ITAPA bude prvé verejné predstavenie zákona o eGovernmente. Čerstvý návrh predstavia samotní autori a účastníci ITAPA budú mať jedinečnú možnosť pripomienkovať ho priamo na mieste. Nový zákon od základu zreformuje procesy verejnej správy a umožní skutočné využívanie elektronických služieb na Slovensku. Tohtoročná ITAPA zároveň ukáže, že aj na Slovensku môže vzniknúť svetová technológia. Na kongrese bude mať premiéru virtuálny inkubátor, ktorý umožní vzdialené vyšetrovanie novonarodencov v kritickom stave. O prístroj prejavili záujem dokonca aj svetové nemocnice. Unikátnu technológiu predstaví prednosta Kliniky neonatológie v košickej nemocnici Peter Krcho.

Program tohtoročného kongresu ITAPA sľubuje ešte jedno medzinárodné prvenstvo. Slovenská akadémia vied odprezentuje najvýkonnejší stredoeurópsky superpočítač, vďaka ktorému Slovensko patrí medzi výpočtovú špičku vo svetovom meradle. Je bezodplatne určený celej akademickej a vedeckej obci. Okrem iného dokáže simulovať výsledky experimentov - znížiť napríklad náklady na testovanie liečiv, no vie namodelovať aj klímu, históriu vesmíru, či molekúl v medzihviezdnom priestore.

Už tradične prináša kongres ITAPA aj best practices či vízie najnovších trendov na medzinárodnej úrovni. Hostia z Veľkej Británie ponúknu inšpirácie k úspešnému využívaniu cloudov vo verejnej správe z vlastnej krajiny, ktorá vie takto dramaticky znížiť náklady na svoje fungovanie. Štátny tajomník Ministerstva výskumu a vývoja na Taiwane predstaví najlepšie projekty svojej krajiny, ktorá je svetovou jednotkou v eGovernmente. Na kongrese nebudú chýbať ani skúsenosti bývalého ministra vnútra Ivana Langera – tváre českého eGovernmentu.

Medzinárodný kongres ITAPA je už od roku 2002 najvýznamnejším, najznámejším a najväčším podujatím na Slovensku, ktoré sa zaoberá informatizáciou verejnej správy, predstavuje najnovšie trendy, projekty a riešenia eGovernmentu z celého sveta.
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies