Staňte sa partnerom

ITAPA opäť pritiahla to najlepšie zo sveta informatizácie

Verejný prísľub kontinuity, vďaka ktorej prežije OPIS, projekty pre otvorenú a transparentnú samosprávu, ktorá zverejňuje aj to, čo nemusí, ale aj kritické pohľady a diskusie o najväčších slabinách informatizácie verejnej správy na Slovensku. To sú len niektoré zo zaujímavých tém, ktoré priniesli dva dni 10. ročníka Medzinárodného kongresu ITAPA, ktorý sa dnes skončil v Bratislave.

Podľa organizátorov bola ITAPA vždy miestom, kam sa chodí pre inšpirácie a nie kvôli vyplakávaniu nad problémami. Do bodky to naplnil aj jubilejný ročník s podtitulom „Desať rokov inšpirácií“, ktorý hostil nielen odborníkov z takmer 10 krajín celého sveta, ale aj vysokých predstaviteľov Európskej komisie či našej verejnej správy a samosprávy.

Počas mimoriadne zaradeného okrúhleho stola o budúcnosti OPIS-u, ktorý reagoval aj na aktuálnu politickú situáciu a predčasné voľby, sa kompetentní zhodli na tom, že ani po zmene vlády informatizácia v žiadnom prípade nesmie zastať, pretože ďalšie zmrazenie už OPIS neprežije. Splnomocnenec vlády pre informačnú spoločnosť Roland Sill pripustil, že operačný program de facto stál dlhých 8 mesiacov, a to predovšetkým kvôli neadekvátne dlhému prehodnocovaniu projektov.  Informatizáciu našej verejnej správy zachráni iba kontinuita a hľadanie riešení pre budúcnosť, nie vinníkov.

Dôležitou témou tohtoročného kongresu bola aj transparentnosť, ktorej sa v jednom z úvodných príhovorov venoval aj veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedgwick. O zvyšovaní transparentnosti práve vďaka informačným a komunikačným technológiám sa zaujímavo diskutovalo aj v špeciálnej medzinárodnej sekcii, kde okrem skúseností a odporúčaní z Európskej komisie zazneli informácie napríklad aj o pilotnom projekte bratislavského participatívneho rozpočtu, ktorý je zatiaľ slovenským unikátom. Podobné prvenstvo patrí i ďalšiemu odvážnemu nápadu, ktorý iba nedávno zrealizovali v Turčianskych Tepliciach. Ide o prvý elektronický prieskum verejnej mienky na Slovensku, vďaka ktorému samospráva zistila, čo si ľudia myslia o viacerých plánovaných investičných akciách mesta či o budúcej výstavbe rýchlostnej komunikácie. Zmenený štatút mesta a všeobecne záväzné nariadenie navyše do budúcnosti zaväzujú mestských poslancov nielen k tomu, že sa výsledkami úspešných elektronických prieskumov musia zaoberať, ale navyše musia tiež zverejniť svoje hlasovanie o týchto otázkach. Podľa predsedu Ústavnoprávneho výboru NRSR Radoslava Procházku, ktorý sa na projekte tiež podieľal, by to mohla byť užitočná skúsenosť a inšpirácia aj pre celoštátnu legislatívu. „Vieme, že jedna lastovička leto nerobí, ale kým tá prvá nepriletí, ostatné sa nepridajú,“ povzbudzuje kolegov z iných samospráv primátor Turčianskych Teplíc Michal Sygút.

 „Z tohtoročnej ITAPY mám príjemne optimistický pocit, pretože je zjavné, že sa konečne pohli ľady už aj na Slovensku a je niekoľko oblastí, v ktorých sme nielenže výrazne pokročili, ale už obstojíme aj v konfrontácii s vyspelým svetom. Najlepšie to ilustruje fakt, že mnohé témy, o ktorých sme na ITAPE pred časom len nadšene a možno trochu vizionársky diskutovali v zákulisí, majú dnes miesto v kľúčových prednáškach ako úspešné pilotné projekty. No veľmi ma teší napríklad i to, že samosprávy, aj napriek veľmi ťažkej finančnej situácii, zavádzajú nové a progresívne služby pre svojich občanov. Preto verím, že najbližšie obdobie, keď sa začnú reálne spúšťať dlho sľubované projekty, tento trend iba potvrdí,“ zhodnotil 10. ročník Medzinárodného kongresu ITAPA jeho riaditeľ Vladimír Ivantyšyn.

 

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies