Staňte sa partnerom

ITAPA Open Talk: Kam smeruje výskum vesmíru?

ITAPA Open Talk: Kam smeruje výskum vesmíru?
powered by ITAPA

Diskusia s inžinierom NASA a expertmi na vesmírny výskum

Kedy: 19. september 2022 od 18:00 hod. do 19:30 hod.
Miesto: konferenčná miestnosť Európskeho domu, do ktorej sa vstupuje cez priestory Európskeho informačného centra, Palisády 29, 811 06 Bratislava (registrujte sa)

Na Slovensko zavíta Brandon Haber, americký expert, ktorý je softvérovým šéfom programu NASA pod názvom Dragonfly. Cieľom programu Dragonfly je dostať dron na najväčší mesiac Saturnu - Titán - s cieľom preskúmať povrch, atmosféru a chemické zloženie jeho prostredia.

Titán. Najväčší mesiac Saturna. Jediné známe teleso v slnečnej sústave okrem našej Zeme s atmosférickým cyklom. A teda s počasím. Titán má mraky, dážď, rieky a jazerá. Skoro ako Zem, akurát s tým rozdielom, že sa to všetko odohráva v extréme nízkej teplote mínus 180 stupňov Celzia.  
 
Atmosféra je dusíková, mraky z metánu a etánu, podobne ako jeho jazerá. Ale stále ide o prostredie, ktoré je do značnej miery podobné prostrediu na dávnovekej Zemi v počiatkoch jej existencie. Skúmať niečo také je snom každého vedca.

Skúmať Titán je však aj inžinierska výzva. Jediná doterajšia sonda, ktorá na Titáne pristála, prežila iba 90 minút. Poslať na Titán dron, ktorý dokáže lietať, sa zdá byť úplnou fantáziou. Ale presne to je misia Dragonfly - dostať na Titán dron, ktorý lieta, pristáva a odoberá vzorky.

Prostredie Titánu je však extréme a samozrejme - Titán je veľmi ďaleko. Dron preto musí byť veľmi odolný, ale najmä sa musí rozhodovať autonómne. Čas prenosu signálu na Zem bude totiž trvať dva a pol hodiny, čo znemožňuje okrem iného jeho online riadenie. Dron sa tak bude navigovať sám a sám rozhodovať, ako bezpečne pristáť.

O tom, ako zostrojiť a naprogramovať takýto dron, príde na Slovensko v rámci ITAPA OPEN TALK porozprávať Brandon Haber, šéf softvérového programu NASA projektu Dragonfly.  
 
B. Haber pracuje na Johns Hopkins University, kde je zodpovedný za vedenie a plánovanie projektu Dragonfly, technickú architektúru a systémové inžinierstvo. Predtým bol v Blue Origin riaditeľ softvérového inžinierstva pre ich kozmickú loď New Shepard (komerčnú raketu pre suborbitálnu vesmírnu turistiku), Brandon tiež vyvinul softvér pre vesmírne lode NASA Space Shuttle a Orion.

V úvodnej časti prebehne diskusia s Brandonom o jeho projektoch a o tom kam smeruje vesmírny výskum.

V druhej časti diskusie sa k Brandonovi pridajú:

Anna Juríková, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR
Ľudovít Paulis, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR

Vladimír Šucha, Zastúpenie EK na Slovensku

Diskusiu bude moderovať Zuzana Kovačič Hanzelová.

 
Predbežné témy diskusie
 
  • Ako vyzerá práca pre NASA a kedy sa ľudstvo dostane na Titán a bude môcť skúmať jeho metánové prostredie?
  • Ako vyzerá práca na veľkých vesmírnych projektoch?
  • Ako by mala vyzerať spolupráca medzi vládami, výskumníkmi a súkromnými spoločnosťami?
  • Aké sú hlavné míľniky vesmírneho výskumu?
  • Ako vyzerajú PPP projekty v oblasti vesmírneho výskumu?
  • Na akých projektoch pracuje ESA? Čo je to Copernicus a Galileo?
  • Aká je úloha krajín ako Slovensko? Ako vieme prispieť?






 
Technické náležitosti

Prvá časť diskusie (rozhovor s Brandonom) bude prebiehať v anglickom jazyku bez tlmočenia. Následná panelová diskusia bude prebiehať v slovenčine.


 

BEZPLATNÁ REGISTRÁCIA


ITAPA OPEN TALK: Kam smeruje výskum vesmíru? sa koná v spolupráci s:


dragonfly2



 
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies