Staňte sa partnerom

ITAPA 2014: Ide o budúcnosť

Bratislava, 6. novembra 2014: Už o pár dní, 11. a 12. novembra na medzinárodnom kongrese ITAPA 2014 budú kľúčoví hráči z verejnej aj súkromnej sféry diskutovať o globálnych trendoch a hodnotiť stav slovenskej digitalizácie. ITAPA, ako vrcholné podujatie v oblasti informatizácie verejnej správy so 130 spíkrami z celého sveta, prichádza práve v čase rozhodovania o smerovaní celého eGov a jeho projektov až do roku 2020.

„Nové programové obdobie Európskej únie je šancou na reštart digitalizácie na Slovensku, ktorá sa už nemusí zopakovať”, upozorňuje riaditeľ ITAPA Michal Ivantyšyn. „Musíme však férovo zhodnotiť, kde sme urobili chyby, a kde sme, naopak, dosiahli úspechy.“ Výborným príkladom zvládnutého procesu digitalizácie je susedné Rakúsko. Aj preto organizátori ITAPA v spolupráci s Rakúskou hospodárskou komorou predstavia fungujúce služby rakúskeho eGovernmentu.
 
Cloud, open data a bezpečnosť patria medzi priority, ktoré podporuje EÚ.Na ITAPA teda nebude chýbať prezentácia z Veľkej Británie, ktorá je absolútnou svetovou jednotkou v oblasti OPEN DATA. Rovnako tak e-Gov lídri Taiwanu - svetovej veľmoci cloudovských riešení - budú demonštrovať, ako zásadne môže cloud viesť k úsporám nákladov. Nezabúdajme však ani na také krajiny ako Ekvádor, ktorý môže prekvapiť.
 
Digitalizácia vzdelávaniabude ďalšou horúcou témou. Minister školstva Peter Pellegrini si za jeden stôl sadne s Martou Czapinskou z Poľska, ktoré za posledných 5 rokov urobilo z celej Európy najväčší skok v modernizácii vlastného školstva. 
 
Tím ITAPA tento rok ponúkne aj novinku v podobe spojenia so start-up komunitou, ktorá je protipólom k tradičným a veľkým IT firmám. Budeme sa pýtať, ako urobiť zo Slovenska raj pre startupy.  Medzi diskutérmi budú aj ľudia, ktorým sa to podarilo a ktorí dokázali preraziť na svetových trhoch. Debatovať s nimi budú predstavitelia exekutívy zodpovední za túto oblasť na Slovensku. 
 
Obľúbenou časťou kongresu je prezentácia nových technológií. Účastníci si budú môcť vyskúšať nový spôsob biometrickej identifikácie osôb, otestovať humanoidného robota NAO, či preveriť Integrované obslužné miesto Slovenskej pošty, ktoré bude na kongrese ITAPA plne úradne sfunkčnené a na požiadanie bude vydávať výpisy z obchodného registra, registra trestov a pod.
 
Večer 11. novembra sa zverejnia mená víťazov sútaže o Cenu ITAPA 2014. Novinkou bude nová Cena Rádia Slovenska, o ktorej rozhodovali poslucháči verejnoprávneho rozhlasu. Viac na www.itapa.sk

PROGRAM KONGRESU

 
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies