Staňte sa partnerom

ITAPA 2015: Vyhrala elektronická matrika a elektronická ID karta

BRATISLAVA, 4.11.2015 - Elektronické identifikačné karty a elektronická matrika, to sú dva víťazné projekty súťaže Ceny ITAPA, ktoré výrazne šetria čas občanov, peniaze štátu a zároveň odbúravajú byrokraciu na úradoch. Cenu Rádia Slovensko - partnera ITAPA získal projekt Elektronické služby Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Vybrať z dvadsiatich piatich prihlásených projektov dvoch víťazov dalo jedenástim členom odbornej poroty poriadne zabrať. Nakoniec sa predsa len zhodli na tom, že v kategórii Nové služby prinesú občanom najväčšie výhody elektronické ID karty. Hoci ich už vlastní viac ako milión Slovákov, stále netušia, akú účinnú  „zbraň” majú v rukách pri komunikácii s úradmi. Veď aktivovaný občiansky preukaz s čipom im umožňuje vybaviť online množstvo úradných záležitostí bez zbytočných papierovačiek a chodení na úrady.  Jedným z prvých vlastníkov eID karty bol aj zástupca firmy Hewlett Packard Zdenko Böhmer: „Samozrejme, využívam aj služby, ktoré mi eID karta ponúka. Verím, že raz príde čas, keď bude občan používať jedinú kartu, s ktorou sa nielen identifikuje, ale ňou aj zaplatí v banke, zmení si priezvisko na matrike, prepíše auto lebo vybaví prídavky na dieťa.”

Skutočnosť, že sa podarilo elektronicky prepojiť temer tisícku matrík, aby spolu nemuseli komunikovať iba „papierovo”, ocenila porota prvým  miestom, udelila ho  projektu Elektronizácia služieb matriky v kategórii Zlepšovanie procesov.  Dnes už existuje centrálna evidencia s desiatkami miliónov záznamov, do ktorej môžu úradníci vstupovať a poskytovať matričné údaje občanom rýchlo a prakticky odkiaľkoľvek. „Skutočnosť, že porota vybrala spomedzi desiatok projektov práve náš, je pre mňa veľkým zadosťučinením a som rád, že vďaka nášmu projektu uľahčíme a zjednodušíme život občanov aj úradníkov,” povedal na margo ocenenia Csaba Baráth zo spoločnosti Ditec.

Aj tento rok bola v rámci súťaže ITAPA udelená Cena Rádia Slovensko, o ktorej rozhodli poslucháči verejnoprávneho rozhlasu. Sami určili, že najviac užitočnou službou pre nich sú Elektronické služby Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR,  vďaka ktorým z pohodlia svojho domova - cez počítač - vybavia 39 rôznych služieb v oblasti sociálnych dávok,  medzi nimi žiadosť o prídavok na dieťa, pomoc v hmotnej núdzi či príspevok na opatrovanie a mnohé ďalšie - bez toho, aby strávili dlhé hodiny „behaním” po úradoch   vyplňovaním množstva formulárov.

 

 
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies