Staňte sa partnerom

Martin Tuchyňa

Slovenská agentúra životného prostredia, Špecialista pre geoinformatiku
Martin Tuchyňa po ukončení štúdia na Technickej Univerzite vo Zvolene pracuje v Slovenskej agentúre životného prostredia od roku 2000, kde sa venuje problematike geoinformatiky a jej štandardizácie so zameraním na aktivity súvisiace s budovaním a prevádzkou infraštruktúr priestorových informácií a eGovernmentu. V období rokov 2008 – 2012 pôsobil ako národný vyslaný expert v Spoločnom výskumnom centre Európskej Komisie v Ispre (Taliansko), kde participoval na procese tvorby údajových špecifikácií pre témy definované smernicou INSPIRE. V súčasnosti sa taktiež venuje problematike využitia aktivít otvorených a prepojených údajov k lepšiemu využitiu potenciálu prepojenia geopriestorových údajov z oblasti ochrany životného prostredia s ďalšími doménami. 
  • Geoinformatika a jej výzvy   |   Medzinárodný kongres ITAPA 2014: Future is TODAY
    Prečo by Vám prednáška nemala uniknúť?
    Ak sú pre Vás mapy a priestorové údaje dôležitý komunikačný prostriedok a informačný nástroj, tento príspevok ponúkne informácie o možnostiach ale aj výzvach spojených s implementáciou princípov otvárania údajov a využitia možností sémantického webu prostredníctvom geoinformačných technológií.


    Anotácia
    Priestorové informácie poskytujú lokalizačnú podporu pre nemalé množstvo aktivít a javov v takmer každej oblasti nášho každodenného života.
    Transparentné a efektívne sprístupnenie priestorových informácií umožní tvorbu prepojení na ďalšie informácie nepriestorovej povahy s prínosom tvorby novej pridanej hodnoty v podobe obsahu (nové údaje), funkcionality (nové služby a rozhrania) ako aj socioekonomických benefitov (nové aplikácie, pracovné príležitosti a príjmy cez daň z pridanej hodnoty).
    Viac informácií o tom ako iniciatívy Open Data, INSPIRE a pod. môžu prispieť k dosiahnutiu tohto cieľa, aké sú výhody ale aj riziká špecifických podmienok Slovenskej republiky prinesie záujemcom predmetný príspevok.

  • Národná Infraštruktúra Priestorových Informácií v SR: Status, výstupy a výzvy   |   Kongres ITAPA 2012: Zaostrené na výsledky
    Proces formovania konečnej legislatívnej podoby iniciatívy INSPIRE sa blíži k svojmu naplneniu, čo prinesie nové požiadavky a výzvy pre dotknuté subjekty. Budovanie infraštruktúry priestorových informácií na národnej úrovni (NIPI) v podmienkach SR tento proces reflektuje, pričom má svoje špecifiká, tak ako i v ostatných krajinách EÚ. Technické možnosti, spolu so sprístupnením harmonizovaných a interoperabilných priestorových údajov, ktoré tento proces prináša jednotlivým členským štátom, vytvoria prostredie, ktoré umožní využitie potenciálu geografických informačných systémov pri redukcii nákladov na software, hardware a zvýšení efektivity a kvality súvisiacich služieb. Príspevok prinesie sumarizáciu doterajšieho vývoja s ohľadom na dosiahnuté výsledky ako aj otvorené problémy s výhľadom na aktivity a možnosti ktoré bude potrebné zohľadniť, nakoľko môžu ovplyvniť ďalší vývoj implementácie a prevádzky NIPI.
  • Horúce novinky v GIS - čo nás čaká a neminie   |   Kongres ITAPA 2008: Breaking with Traditions
    Geografické informačné systémy, to je v ostatnej dobe aj diskusia o INSPIRE1). Smernica INSPIRE, prijatá Európskym parlamentom, účinná od 15. mája 2007, je tým štandardizačným nástrojom v Európe, ktorý má v priebehu nasledujúcich pár rokov vytvoriť podmieky a sprístupniť geografické informácie tak, aby v jednotnom európskom priestore nebolo viac problémom korektné zobrazenie javov v mapách  bez ohľadu na hranice štátov. 
    Aký je stav na Slovensku, aké sú očakávané kroky, koho sa to týka a kedy bude zámer realitou? Dozviete sa to v tomto príspevku na ITAPA-e 2008.


    1 ) Smernice ES o infraštruktúre priestorových informácií (INSPIRE) č. 2007/2/EC.
  • Zdieľanie, výmena a sprístupnenie priestorových dát v rezorte životného prostredia   |   Kongres ITAPA 2004
    Súčasná situácia v oblasti priestorových informácií, konkrétne v možnosti ich dostupnosti rozhodne nepatrí medzi tie najlepšie. Existuje síce rozsiahle množstvo kvalitných informácií na rôznej úrovni, avšak zároveň existuje i množstvo prekážok brániacich ich využívaniu. Našťastie zároveň vzrastá povedomie niektorých tvorcov a užívateľov priestorových informácií o potrebe existencie tzv. Infraštruktúry priestorových dát - rámca legislatívnych, inštitucionálnych, technologických opatrení, ktoré umožnia vzájomné zdieľanie a efektívne využívanie priestorových informácií. Slovensko ako nový člen Európskej únie dostalo príležitosť participovať na spoločných projektoch a iniciatívach orientovaných na zefektívnenie práce s priestorovými informáciami a ich lepšie využite. Takúto participáciu ponúka i iniciatíva INSPIRE [Infrastructure for Spatial information In Europe http://inspire.jrc.it/home.html)]. Jej hlavným cieľom je urýchliť tvorbu Európskej infraštruktúry priestorových informácií [SDI - spatial data infrastructure / IPI infraštruktúra priestorových informácií], ktorá by mala zabezpečiť dostupnosť integrovaných služieb s priestorovými informáciami pre širokú škálu užívateľov. I v rezorte životného prostredia dochádza k tvorbe a správe veľkého množstva priestorových údajov, ktorých dostupnosť bola donedávna nie jednoduchá. Avšak v náväznosti na odporúčania iniciatívy INSPIRE ako i vo väzbe na potreby praxe stojí za povšimnutie projekt, ktorý svojím poslaním prispieva k realizácii tvorby národnej SDI [NIPI] v oblasti údajov za životné prostredie. Ide o projekt Centrálneho geografického systému životného prostredia [CGS] [http://atlas.sazp.sk/cgs], riešený v rámci tvorby Informačného systému o území [http://www.iszp.sk/isu], ktorý má za cieľ spojiť možnosti a potenciál jednotlivých rezortných organizácií a vytvoriť priestor pre vzájomnú výmenu geografických informácií tak v rámci rezortu ako i perspektívne s výhľadom na medzirezortnú spoluprácu, resp. spoluprácu s ďalšími tvorcami a užívateľmi priestorových dát. Iniciátorom tohto projektu je Slovenská agentúra životného prostredia [SAŽP], odbor informatiky a monitoringu v Banskej Bystrici v úzkej spolupráci s partnermi zo Slovenského hydrometerologického ústavu, Slovenského vodohospodárskeho podniku, Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra, Štátnej ochrany prírody SR a Výskumného ústavu vodného hospodárstva. V roku 2004 boli uvedení partneri vybraní na základe definovaných požiadaviek na priestorové dáta z projektu Integrovaného manažmentu krajiny pri definovaní pilotného územia. V nasledujúcej fáze sa však uvažuje s rozšírením dátového modelu o údaje z ďalších organizácií. Veľmi dôležitým cieľom je i sprístupnenie geografických informácií verejnosti. V tomto bode zohráva nemalú úlohu mapový server SAŽP [http://www.sazp.sk/webmapy], kde okrem výstupov z projektu [CGS], sú verejnosti sprístupnené i informácie z rôznych oblastí ochrany a tvorby životného prostredia.
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies