Staňte sa partnerom

Geoinformatika a jej výzvy

/ Prednáška
Prečo by Vám prednáška nemala uniknúť?
Ak sú pre Vás mapy a priestorové údaje dôležitý komunikačný prostriedok a informačný nástroj, tento príspevok ponúkne informácie o možnostiach ale aj výzvach spojených s implementáciou princípov otvárania údajov a využitia možností sémantického webu prostredníctvom geoinformačných technológií.


Anotácia
Priestorové informácie poskytujú lokalizačnú podporu pre nemalé množstvo aktivít a javov v takmer každej oblasti nášho každodenného života.
Transparentné a efektívne sprístupnenie priestorových informácií umožní tvorbu prepojení na ďalšie informácie nepriestorovej povahy s prínosom tvorby novej pridanej hodnoty v podobe obsahu (nové údaje), funkcionality (nové služby a rozhrania) ako aj socioekonomických benefitov (nové aplikácie, pracovné príležitosti a príjmy cez daň z pridanej hodnoty).
Viac informácií o tom ako iniciatívy Open Data, INSPIRE a pod. môžu prispieť k dosiahnutiu tohto cieľa, aké sú výhody ale aj riziká špecifických podmienok Slovenskej republiky prinesie záujemcom predmetný príspevok.

Martin Tuchyňa

Slovenská agentúra životného prostredia
Martin Tuchyňa po ukončení štúdia na Technickej Univerzite vo Zvolene pracuje v Slovenskej agentúre životného prostredia od roku 2000, kde sa venuje problematike geoinformatiky a jej štandardizácie so zameraním na aktivity súvisiace s budovaním a prevádzkou infraštruktúr priestorových informácií a eGovernmentu. V období rokov 2008 – 2012 pôsobil ako národný vyslaný expert v Spoločnom výskumnom centre Európskej Komisie v Ispre (Taliansko), kde participoval na procese tvorby údajových špecifikácií pre témy definované smernicou INSPIRE. V súčasnosti sa taktiež venuje problematike využitia aktivít otvorených a prepojených údajov k lepšiemu využitiu potenciálu prepojenia geopriestorových údajov z oblasti ochrany životného prostredia s ďalšími…
Zobraziť viac informácií o spíkrovi
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies