Staňte sa partnerom

Môžu informácie zvýšiť bezpečnosť a poriadok v meste?

/ Prednáška
Prečo by Vám nemala prednáška uniknúť?
"Tajné" policajné štatistiky prenikli na web.  Sú úplne zadarmo a prístup má každý!  Aká je kriminalita priamo pod vašimi oknami ? Kde sa v meste najviac kradne a kde najhoršie parkuje? Môže mať občan svojho mestského policajta? To a ešte viac sa dozviete počas prednášky na Medzinárodnom kongrese ITAPA 2015 na tému: Môžu informácie zvýšiť bezpečnosť a poriadok v meste? 


Anotácia:
Prednáška má za cieľ ukázať nové možnosti ako „dať informáciám nový zmyslel“ pre širokú verejnosť, napríklad pre oblasť informovania o činnosti Mestskej polície. Z pohľadu originálnych kompetencií miestnej samosprávy mesto Prešov disponuje mnohými užitočnými a cennými informáciami v Back-office mestského informačného systému. Ich vhodným prezentovaním verejnosti na webe sa dá dosiahnuť zvýšenie poriadku a bezpečnosti v meste. Ide hlavne o prepojenie agendy Mestskej polície a ostatných mapových údajov o území (adresy, ulice).
Napr. zverejnením menoslovu mestských policajtov s kontaktmi - ku každej ulici v meste - sa výkon služby verejného poriadku stáva adresným. Podobne aj zoznam a umiestnenie mestských kamier, či ďalšie informácie o priestupkoch v rôznych kategóriách (vizualizácia spáchaných priestupkov na území mesta: priestupky na úseku dopravy, čistoty a životného prostredia, chovu psov, verejného poriadku, proti majetku), psoch, obchodných prevádzkach, demografii a ich zobrazenie v mestskej mape. Ide o reálne a živé, denne automaticky aktualizujúce sa prehľady a zobrazenia na netriviálnom množstve údajov. Zverejnené údaje sú vo formátoch, ktoré sa dajú ďalej spracovávať.



 

Mariana Hurná

Mestský úrad Prešov
Vysokoškolské štúdium absolvovala s vyznamenaním na Technickej univerzite v Košiciach v odbore Ekonomika a riadenie priemyslu. Pôsobila ako samostatný programátor – analytik v Podniku racionalizácie riadenia poľnohospodárstva a výživy, neskôr v Krajskom pamiatkovom ústave a potom v Nemocnici s poliklinikou v Prešove. Od roku 1996 pracuje ako informatik a správca informačných systémov na Mestskom úrade v Prešove. Počas 19-ročnej praxe zastávala pozíciu vedúcej IT a projektového manažéra pre IKT. V rokoch 2008, 2009 a 2012 bola vyhodnotená ako Najlepší informatik samospráv Slovenska. V ostatných rokoch opätovne získala popredné miesto v tejto súťaži. Spolupracuje s Úniou miest Slovenska ako expert na problematiku samosprávnych informačn…
Zobraziť viac informácií o spíkrovi
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies