Staňte sa partnerom

Európou to hýbe a my budeme pri tom!

Na európskej úrovni sa dejú veľké veci! Európska komisia zverejnila dlho očakávaný balíček k elektronickému obchodu. Tento balíček je kľúčovou súčasťou Stratégie EÚ k jednotnému digitálnemu trhu, ktorý patrí aj medzi 5 hlavných priorít nášho nastávajúceho predsedníctva. Že to bude mať významný dopad aj na biznis a slovenských ľudí, už niet pochýb. Ak chcete vedieť, či sa dočkáme odstránenia „geoblockingu“, zlacnenia cezhraničného doručovania zásielok, zmien v audiovizuálnych mediálnych službách alebo regulácie platforiem, ako Google či Facebook, príďte si vypočuť tých najkompetentnejších – viceprezidenta EK a bývalého estónskeho premiéra Andrusa Ansipa pre jednotný digitálny trh, lídrov viacerých európskych krajín, ako aj zodpovedných ľudí z Európskej komisie a Slovenska.

No nielen to, už dlhšiu dobu sa na úrovni EÚ vedú vášnivé diskusie o tom, či má EÚ regulovať digitálne platformy (rôzne vyhľadávače, porovnávače, sociálne siete, elektronické trhoviská a pod.) typu Google, Facebook, Amazon alebo nie, či v akom rozsahu. Členské krajiny v tomto nie sú jednotné. Niektoré požadujú prísnejšiu reguláciu, tvrdiac, že Európa prichádza o veľké príjmy, iné zdôrazňujú slobodu v podnikaní a prirodzený vývoj. Okrem ekonomických faktorov sa prevetrávajú aj dopady na bezpečnosť osobných údajov, dát a ďalšie faktory. Diskusia vyvrcholila minulý týždeň, keď viceprezident EK Andrus Ansip verejne ohlásil rozhodnutie komisie. Aké?

Chcete sa dozvedieť o týchto horúcich novinkách z prvej ruky? Viceprezident Ansip (mimochodom bývalý veľmi úspešný estónsky premiér) osobne, spolu s plejádou ďalších skvelých spíkrov zavíta druhý júnový štvrtok do Bratislavy, aby o tom porozprávali. Príďte na Jarnú konferenciu ITAPA 9. júna 2016 do Grand Hotel River Park, a Luxury Collection Hotela v Bratislave a vypočujte si všetko na vlastné uši. Nenechajte si ujsť hviezdne obsadenie podujatia. V úvodnej časti sa dozviete všetky novinky z EK od jej najvyššieho predstaviteľa pre jednotný digitálny trh. Táto téma vyvrcholí napínavým duelom v paneli diplomatov, biznismenov a vysokých vládnych úradníkov z Francúzska, Nemecka, Dánska a ďalších krajín, ktorí budú navrhované riešenia brániť alebo podporovať.

Budeme mať teda Európsky Google? Dozviete sa v paneli „Bitka digitálnych platforiem v Európe?“ počas dopoludňajšieho programu Jarnej konferencie ITAPA. 

Registrujte sa TU
 
Doplňujúce info - najdôležitejšie legislatívne iniciatívy prijatého balíčka:
  • návrh nariadenia na odstránenie geografickej diskriminácie a iných foriem diskriminácie na základe štátnej príslušnosti či bydliska – tzv. geoblocking
    (zákazníci by mali mať možnosť nakupovať tovary a služby za nediskriminačných podmienok v rámci celej EÚ)
  • návrh nariadenia pre cezhraničné doručovanie balíkov
    (cieľ je zvýšiť cenovú transparentnosť a efektívnejšiu reguláciu cezhraničného doručovania balíkov, čo by prinášalo spotrebiteľom, ale aj malým a stredným podnikom najmä z okrajových regiónov EÚ významný profit)
  • návrhu revízie smernice o audiovizuálnych mediálnych službách
    (pôjde o úpravu spoločných pravidiel pre vyššiu podporu európskych diel cez zavedenie kvót, ochranu maloletých, či oblasť reklamy na základe princípu krajiny pôvodu)
 
Veľmi dôležitou súčasťou balíčka je aj stratégia EK k postaveniu on-line platforiem na vnútornom trhu EÚ (napr. vyhľadávačov, porovnávačov, sociálnych sietí, elektronických trhovísk a obchodov s aplikáciami), ktorá v posledných mesiacoch vyvolávala radu rozličných kontroverzií a obáv z budúcej regulácie. On-line platformy zohrávajú kľúčovú úlohu v oblasti inovácií a rastu na jednotnom digitálnom trhu. Zásadne zmenili prístup k informáciám, pričom efektívnejším spôsobom prepojili kupujúcich s predávajúcimi. Európska komisia sa preto pokúša vytvoriť vyvážené prostredie, ktoré tieto investície bude aj naďalej priťahovať a udržiavať.

Všetky zo spomínaných iniciatív majú priamy dopad na slovenské Predsedníctvo Rady EÚ, kde bude úlohou Slovenska dosiahnuť prijatie a dohodu na úrovni všetkých členských krajín, alebo aspoň dosiahnuť pokrok.
 

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies