Staňte sa partnerom

TS: ITAPA 2012 – tí najlepší zo zahraničia radia Slovensku

Ako pomôcť Slovensku aby sa stalo viac konkurencieschopnou krajinou? Ako k tomu využiť eurofondy? Aj to sú otázky, na ktoré sa snaží odpovedať 11. ročník Medzinárodného kongresu ITAPA 2012 – Zaostrené na výsledky. Top odborníci na informatizáciu spoločnosti sa dnes stretli v bratislavskom hoteli Crowne Plaza na najprestížnejšom eGov podujatí u nás.

Kongres otvoril príhovorom štátny tajomník ministerstva financií a zároveň digitálny líder Slovenska Peter Pellegrini. Okrem iného upozornil aj na potrebu novej legislatívy v oblasti informatizácie. Práve na kongrese ITAPA bude zajtra prvýkrát verejne predstavený nový zákon o eGovernmente, na ktorý čakajú nielen štátne inštitúcie ale aj občania, či ľudia z biznisu. Od predpisu  si vláda sľubuje, že výrazne podporí elektronizáciu služieb. “Nemôže sa stať, aby sa nový zákon stal bariérou,” zdôraznil Pellegrini.
 
V rámci slávnostného otvorenia kongresu sa účastníkom prihovoril aj arcibiskup Stanislav Zvolenský, a to netradičným spôsobom – prostredníctvom videomostu z Vatikánu. Jasne tak dal najavo, že moderná komunikácia cirkvi nie je cudzia. “Digitálne technológie sú pre ľudí veľkým darom,” vyhlásil arcibiskup.
 
Práve elektronizácia služieb by Slovensku mohla pomôcť aj v konkurencieschopnosti. V rebríčku svetového ekonomického fóra totiž Slovensko zaostáva najmä v oblasti kvality inštitúcií – sme až na 104 pozícii! “Cieľom kongresu ITAPA je pomôcť prekonať tieto rozdiely a prinášať skúsenosti tých najlepších zo zahraničia,” povedala čestná predsedkyňa kongresu Lucia Mušková.
 
Jedným z najväčších tromfov, ktorý vytiahol organizačný tím kongresu, je delegácia z Taiwanu. Ázijská krajina je v spomínanom rebríčku konkurencieschopnosti na 13. mieste a v oblasti informatizácie verejnej správy Taiwan patrí dokonca medzi absolútnu svetovú špičku – je na 3. priečke. “Vďaka kvalitným elektronickým službám zvyšujeme daňové príjmy a zeefektívňujeme celkové hospodárenie štátu,” povedal štátny tajomník Taiwanského ministerstva pre výskum a vývoj Hao Chun Tai. Súčasťou kongresu je aj workshop, počas ktorého si budú môcť naši odborníci vymeniť poznatky so svojimi Taiwanskými kolegami.
 
Taiwannie je inšpiráciou len pre Slovensko, ale aj pre celú Európsku úniu. Carl – Christian Buhr z Európskej komisie na tlačovej konferencii počas kongresu zdôraznil, že práve chytré riešenia môžu únii pomôcť v ťažkých ekonomických časoch. “Nesmieme šetriť tam, kde nám investície môžu priniesť budúcu prosperitu,” upozornil poradca podpredsedníčky komisie pre Digitálnu agendu. Buhr v rámci svojej prezentácie poukázal na priority únie práve v oblasti informatizácie.
 
O tom, že Slovensko musí zachytiť trendy, na ktoré kladie dôraz aj EÚ, poukázal Milan Ištván z občianskeho združenia Partnerstvá pre prosperitu. Práve digitálny líder Peter Pellegrini so svojim tímom by mal podľa Ištvána pripraviť slovenskú politiku v rámci Digitálnej agendy EÚ a využiť pritom aj peniaze, ktoré nám únia núka. “Eurofondy by mali zabrániť tomu, aby sa prehlbovala priepasť medzi našimi regiónmi,” poznamenal Ištván.
 
Súčasťou kongresu je aj osobitný panel, ktorý sa venuje práve vedeniu projektov. Do Bratislavy prišiel bývalý poradca britského premiéra Ian Pretty, ktorý taktiež upozornil na to, že potrebujeme dobrých manažérov. “Pokiaľ projekt nemá jasnú víziu a zanieteného lídra, je vopred odsúdený na neúspech,” zdôraznil na tlačovej konferencii.
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies