Staňte sa partnerom

Budovanie celoeurópskych digitálnych služieb z pohľadu ÚPVS

/ Prednáška
NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 910/2014 z 23. júla 2014 o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu a o zrušení smernice 1999/93/ES stanovuje povinnosti pre členské štáty najmä v nasledujúcich oblastiach:
  • medzinárodné uznávanie elektronickej identity
  • medzinárodné uznávanie elektronického podpisu
  • elektronické doručovanie
V Slovenskej republike je pre centrálnu infraštruktúru v oblasti overovania identít osôb (fyzických aj právnických) a v oblasti elektronického doručovania využívaný Ústredný portál verejnej správy so svojimi spoločnými modulmi. Postavený je tak, aby po dobudovaní medzinárodných brán mohol vykonávať ako prijímanie autorizovaných potvrdení o overení identity, tak aj posielať takéto potvrdenia smerom do zahraničia. Obdobne je to v prípade doručovaných správ, kedy zasa formou medzinárodnej brány, zabezpečujúcej transformáciu správ do medzinárodného štandardu  a smerovaním na bránu príslušnej krajiny môže zabezpečiť doručovanie aj mimo rámca Slovenskej republiky a naopak aj prijímať správy zo zahraničia a transformovať ich do tvaru čitateľného a zrozumiteľného aj na Slovensku.

Pred rozšírovaním stojí niekoľko výziev v podobe finalizujúcich sa podrobných medzinárodných technických štandardov, lokalizácia formulárov, prijímanie štandardov pre atribúty formulárov, termíny pre implementáciu a podobne.



 
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies