Staňte sa partnerom

Individualizácia medicíny prostredníctvom 3D tlače

/ Prednáška

Prečo by vám prednáška nemala uniknúť?
Dnes, keď 3D tlač už niekoľko rokov úspešne mení podobu modernej medicíny, prichádza bioprinting - 3D tlač živými bunkami.V každom ľudskom tele sa v zásobe nachádzaju akoby univerzálne bunky, ktoré sa ešte nešpecializovali na žiaden typ tkaniva a je možno ich efektívne využiť pre 3D tlač v medicíne.

Dôsledky zmien, ktoré bioprinting vo svete navodí si dnes nedokážeme ani predstaviť. Nie všetky budú len pozitívne, ale najbližšie desaťročia sa ponesú v duchu posúvania hraníc v regeneratívnej medicíne. Celospoločenská zmena, uprostred ktorej sa práve nachádzame, naberie najbližšie roky na dynamike a môžeme sa postupne ťešiť na nové terapie, náhrady tkanív neskôr aj celých orgánov zložených z vlastných buniek pacienta.


Anotácia:
Tlač vlastnými bunkami alebo bioprinting. Evolúcia v zdravotnej starostlivosti, individualizácia medicíny, očakávané zmeny v kvalite ľudského živote? Aké zmeny prinesie. Budú to len zmeny v medicíne, alebo celospoločenský pokrok? 

Individualizácia medicíny - jej prispôsobenie sa pacientovi - je ďalší nevyhnutný evolučný stupeň zdravotnej starostlivosti. Pomocou skenerov dnes vieme jednoducho zaznamenať špecifickú anatómiu a prostredníctvom 3D tlače dokážeme "zhmotniť" napríklad individualizované náhrady, ktoré rešpektujú fakt, že každý sme iný. Odhliadnuc od individualziovaných náhrad, je to práve tlač bunkami, ktorá zmení podobu medicíny viac než čokoľvek nám známe za posledných 1000 rokov. Tlač vlastnými bunkami pacienta - bioprinting - je začiatok éry regeneratívnej medicíny, ktorá okrem iného nastolí aj významné zmeny spoločnosti. Dnes očakávané zmeny v kvalite života, dlhovekosti, ale otvorí aj zneužiteľné možnosti "zdokonaľovania" už prirodzených zdravých biologických funkcií či vlastností ľudského tela.

 

Andrej Thurzo

Lekárska fakulta Univerzity Komenského, SSRM
Absolvoval Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, odbor zubné lekárstvo (2006), kde pôsobí na Klinike stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie a v Centre simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania. Je zakladateľom špecializovanej zubnej kliniky Sangre azul, technologickej spoločnosti 3Dent medical a Odbornej spoločnosti pre inovácie v medicíne. Je spoluzakladateľ a prvý prezident Slovenskej spoločnosti pre regeneratívnu medicínu a je nositeľom prestížneho ocenenia ITAPA eGovernament líder z roku 2006. Ako prvý na Slovensku vytvoril a prednášal stereoskopické 3D prednášky pri výučbe medikov v predmete čeľustná ortopédia a uviedol 3D tlač do praxe a vzdelávania medikov všeobecného a zubného lekárstva. V čeľustnej orto…
Zobraziť viac informácií o spíkrovi
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies