Staňte sa partnerom

Národná Infraštruktúra Priestorových Informácií v SR: Status, výstupy a výzvy

/ Prednáška
Proces formovania konečnej legislatívnej podoby iniciatívy INSPIRE sa blíži k svojmu naplneniu, čo prinesie nové požiadavky a výzvy pre dotknuté subjekty. Budovanie infraštruktúry priestorových informácií na národnej úrovni (NIPI) v podmienkach SR tento proces reflektuje, pričom má svoje špecifiká, tak ako i v ostatných krajinách EÚ. Technické možnosti, spolu so sprístupnením harmonizovaných a interoperabilných priestorových údajov, ktoré tento proces prináša jednotlivým členským štátom, vytvoria prostredie, ktoré umožní využitie potenciálu geografických informačných systémov pri redukcii nákladov na software, hardware a zvýšení efektivity a kvality súvisiacich služieb. Príspevok prinesie sumarizáciu doterajšieho vývoja s ohľadom na dosiahnuté výsledky ako aj otvorené problémy s výhľadom na aktivity a možnosti ktoré bude potrebné zohľadniť, nakoľko môžu ovplyvniť ďalší vývoj implementácie a prevádzky NIPI.

Martin Tuchyňa

Slovenská agentúra životného prostredia
Martin Tuchyňa po ukončení štúdia na Technickej Univerzite vo Zvolene pracuje v Slovenskej agentúre životného prostredia od roku 2000, kde sa venuje problematike geoinformatiky a jej štandardizácie so zameraním na aktivity súvisiace s budovaním a prevádzkou infraštruktúr priestorových informácií a eGovernmentu. V období rokov 2008 – 2012 pôsobil ako národný vyslaný expert v Spoločnom výskumnom centre Európskej Komisie v Ispre (Taliansko), kde participoval na procese tvorby údajových špecifikácií pre témy definované smernicou INSPIRE. V súčasnosti sa taktiež venuje problematike využitia aktivít otvorených a prepojených údajov k lepšiemu využitiu potenciálu prepojenia geopriestorových údajov z oblasti ochrany životného prostredia s ďalšími…
Zobraziť viac informácií o spíkrovi

Marek Žiačik

SAŽP
Po absolvovaní štúdia na Technickej univerzite v Zvolene pracoval v Občianskom združení Slatinka, na Správe NAPANT ako pracovník pre GIS a geológiu, v spoločnosti Geodis Slovakia na poste predajcu meracích prístrojov pre stavebníctvo a geodéziu a od augusta 2009 pracuje na Slovenskej agentúre životného prostredia (SAŽP) ako špecialista pre problematiku INSPIRE a Národnej infraštruktúry pre priestorové informácie, v rámci ktorej zastáva post INSPIRE National Contact Point, INSPIRE Committee Member, podpredsedu Koordinačnej rady pre Národnú infraštruktúru pre priestorové informácie a vedúceho expertnej skupiny pre NIPI. Od januára 2011 pôsobí ako riaditeľ Centra environmentalistiky a informatiky SAŽP.
Zobraziť viac informácií o spíkrovi
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies